izvorni dalmatinski pršut Slivno Imotski
Prut Baric

Dalmatinski Pršut

Dalmatinski pršut je trajni suhomesnati proizvod nastao soljenjem svježeg svinjskog buta, blagim dimljenjem te  na koncu sušenjem i zrenjem na hladnoj dalmatinskoj buri.
Prilikom soljenja koristi se isključivo jedan dodatak -  morska sol!  Dalmatinski pršut ne smije sadržavati niti jedan drugi dodatak (tipa nitritna sol, nitratna sol, kalijev sorbat ...) osim morske soli.
Cijeli postupak proizvodnje dalmatinskog pršuta traje minimalno 12 mjeseci,
Inače, postupak soljenja mesa datira iz doba drevnog Rima od kuda se proširio diljem rimskog carstva, pa tako i u naše krajeve.
U našim krajevima tajne soljenja i proizvodnje pršuta prenosile su se stoljećima sa jedne na drugu generaciju te se na koncu isprofilirao proces proizvodnje karakterističan za  Dalmatinski kraj.

Spoj znanja, tradicije, blage mediteranske klime i specifične ruže vjetrova u konačnici rezultiraju ovom jedinstvenom, nadaleko poznatom delicijom.
Delicijom predivnog mirisa, blage slanosti i prepoznatljive arome dobivene blagim dimljenjem.

Zaštita geografskog porijekla Dalmatinskog pršuta:
2006. godine osnovana je Udruga Dalmatinski pršut koja okuplja isključivo legalne i registrirane proozvođače Dalmatinskog pršuta. Jedan od osnivača udruge je i tvrtka OT.
Cilj udruge od prvih dana je bio zaštita branda Dalmatinski pršut kao i dobivanje Oznake zaštite geografskog porijekla na razini EU.
U svojim nastojanjima Udruga je konačno i uspjela, pa je tako 10. srpnja 2012. godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo  REGISTRIRANU OZNAKU i NAZIV PROIZVODA. Naziv proizvoda „DALMATINSKI PRŠUT“ registriran je kao OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA.
Nakon toga, cjelokupna proizvodnja Dalmatinskog pršuta mora se vršiti isključivo kako propisuje krovni dokument – Specifikacija Dalmatinskog pršuta.
Specifikacija detaljno opisuje sve faze proizvodnje i njihovo trajanje. Specifikacijom je objašnjen  i način dobivanja Certifikata Dalmatinski pršut, kojeg izdaje isključivo ovlaštena certifikacijska kuća Biotechnicon.

Druga bitna “pobjeda”Udruge Dalmatinski pršut je dobivanje zaštitne oznake zemljopisnog porijekla Dalmatinskog pršuta na razini EU.
Europska zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla Dalmatinskog pršuta potvrđena je od strane Europske komisije  12. veljače 2016. godine, službeno  je objavljena  u Službenom listu Europske unije  od 13.veljače 2016.

Naši proizvodi

Pršut

cijeli komad

Pršut komad do 3kg

vakumirano pakiranje

Pršut rezani

vakumirano pakiranje

Pršut kockice

vakumirano pakiranje


certificate certificate