izvorni dalmatinski pršut Slivno Imotski
Prut Baric

Pršutana Barić

Opskrba Trade d.o.o. iz Splita  je tvrtka osnovana 1991. godine.
Tvrtka je u vlasništvu obitelji Barić.
Tvrtka je registrirana za trgovinu i usluge, ali joj je primarna djelatnost proizvodnja i prodaja trajnih autohtonih suhomesnatih proizvoda: Dalmatinskog pršuta i Dalmatinske pancete.

Sama proizvodnja odvija se u našem proizvodnom objektu (sušari) koji se nalazi u mjestu Slivno (kod Imotskoga). Objekt je registriran i odobren od Ministartstva poljoprivrede i nosi trajni veterinarski broj HR 540 EU.
Narezivanje i konfekcioniranje gotovih proizvoda vrši se u našem drugom objektu Pršutoreznici DELICIJA (Barakovićeva 31, Split), koji također posjeduje odobreni veterinarski broj HR 3348 EU.
Objekti zadovoljavaju sve uvjete koje propisuje zakonska regulativa EU i posjeduje trajno odobrenje Objekta 1. Kategorije.
Kroz  sve faze proizvodnog procesa vodimo izuzetnu pažnju o higijeni objekata, postrojenja i sredstava za rad kako bi finalni proizvod bio vrhunske kvalitete i kako bismo uspjeli realizirati ideju o autohtonom proizvodu Dalmatinskog kraja.
Osim prepoznatljive kvalitete finalnih proizvoda, kupcima garantiramo zdravstvenu ispravnost proizvoda koji nastaju prema zahtjevima HACCP norme.

Spoj tradicije i suvremenosti kao temelj za vrhunski proizvod prepoznalo je i tržište pa tvrtka bilježi stalan rast proizvodnje i prodaje.

Proces proizvodnje

Postupak proizvodnje dalmatinskog pršuta započinje kontrolom kvalitete sirovine (kontrola Ph vrijednosti mesa, kontrola temperature svježih butova I na koncu kontrola obrade svježih butova).

1. SOLJENJE PRŠUTA - vrijeme koje smije proteći od klanja svinja do početka soljenja svježeg buta ne smije biti kraće od 24 ni dulje od 96 sati. Ovisno o veličini butova, faza soljenja buta traje u prosjeku od 15 do 20 dana, soli se isključivo morskom soli bez dodavanja ikakvih začina ni konzervansa. Idealna temperature za soljenje je od +4◦C do +6◦C.

2.PREŠANJE PRŠUTA - nakon prve faze butovi se prešaju na način da se slože u redove između plastičnih ploča i opterete. Prešanje traje od 7 do 14 dana, ovisno o veličini butova. Idealna  temperature za prešanje je od +4◦C do +6◦C.

3.SUŠENJE I DIMLJENJE PRŠUTA - nakon prešanja butova slijedi faza dimljenja. Dimljenje se vrši pomoću ložišta za proizvodnju hladnog dima kojeg stvaramo  blagim izgaranjem tvrdog drva ili piljevine bukve, hrasta ili graba. Sušenje i dimljenje traje maksimalno 45 dana.

4.ZRENJE PRŠUTA - posljednja faza u proizvodnom postupku jest zrenje.
Zrenje se odvija u specijalnim prostorijama – zrionama. Zriona mora biti zamračena uz blagu izmjenu zraka. Poželjna temperature za zrenje  je najviše +20◦C, a relativna vlažnost zraka  ispod 90%. Tek nakon 12 mjeseci od početka proizvodnog postupka (soljenja) pršut je zreo i spreman za  konzumaciju I stavljanje na tržište.


certificate certificate